Розділ І
ПЕРЕВАГИ ПРИРОДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ

Згідно даних ВООЗ прийнята наступна термінологія по відношенню до ПрВ:

1. «Виключене ГрВ» — вигодовування тільки грудним молоком з моменту народження як безпосередньо з грудей, так і зцідженим молоком. Використовуються тільки лікувальні форми вітамінів та мінеральних солей (за показаннями).

2. «Переважне ГрВ» — те ж саме, але можливо використання води, фруктового соку, а також густого прикорму не більше ніж 30 мл на добу (за рахунок овочевого або фруктового пюре).

3. «Доповнене» вигодовування — жіноче молоко плюс адаптовані молочні суміші більш ніж 100 мл регулярно або густі прикорми більше 30 г регулярно, або паралельне їх використання. (Відповідає змішаному вигодовуванню або грудному з прикормом).

4. «Вигодовування із пляшки» — визначає тільки техніку годування з пляшечки через соску будь-якою харчовою сумішшю або зцідженим грудним молоком.

5. Штучне вигодовування — харчування з пляшечки замінниками жіночого молока, незалежно від наявності або відсутності прикорму.

Природне вигодовування - єдиний спосіб годування дитини, який має унікальний біологічний вплив на її здоров'я. Протягом перших 5—6 місяців природне вигодовування практично повністю забезпечує дити­ну харчовими і біологічно активними речовинами.

Вигодовування своїх дітей грудьми — національна традиція в Україні. Вітчизняна школа педіатрів тра­диційно розглядала грудне вигодовування як єдиний фізіологічний вид вигодовування, який забезпечує повноцінний розвиток і здоров'я дитячого організму. Жодна, навіть найкраща молочна суміш для году­вання немовлят, не є абсолютно повноцінним замінником грудного молока. Між дитиною і матір'ю не повинна стояти пляшечка з молочною сумішшю і соскою.

Немовля повинно вигодовуватися грудьми матері, іак закладено природою і так повинно бути, якщо нація хо­че зберегти репродуктивне і психоемоційне здоров 'я та мати перспективи для розвитку, а кожна конкретна сім'я хоче виростити здорову дитину.

Грудне вигодовування незамінне для забезпечення повноцінного розвитку і росту дитини. Абсолютно унікальне значення мають імунобіологічні протиінфекційні властивості грудного молока. Так, грудне мо­локо містить імунобіологічні фактори, які сприяють формуванню імунного захисту организму дитини, за­хищають грудну дитину від інфекційних захворювань.

Діти, яких вигодувала мати грудьми, значно рідше мають:

алергічні захворювання;

хвороби органів дихання;

шлунково—кишкового тракту — панкреатит, холецистит;

інфекційні кишкові захворювання;

цукровий діабет;

зайву вагу тіла ;

У таких дітей набагато рідше буває діарея, пневмонія, бронхіальна астма, ексудативний діатез, цукровий діабет.

Грудне вигодовування має неперевершений позитивний вплив на формування нервової системи. Так, поліненасичені жирні кислоти, які містяться у грудному молоці, розглядаються як «прискорювач» дозрівання і розвитку центральної нервової системи, особливо у дітей, які народились передчасно.

Чому так важливо раннє прикладання дитини до грудей матері, контакт «шкіра до шкіри» після народ­ження і спільне цілодобове перебування з матір'ю у пологовому будинку?

Стрес, який дитина переносить під час народження, незрівняний по силі ні з однією стресовою дією у наступні роки життя. Тому перше, що дитина повинна відчути і побачити у цьому новому для неї і не­знайомому світі, має бути материнське тепло, обличчя і голос матері, в утробі якої вона жила і розвивала­ся 9 місяців або 280—286 днів.

Почуття комфорту і захищеності у дитини з перших хвилин життя може формувати тільки контакт з матір'ю, прикладання до грудей відразу після народження, у перші 30 хвилин життя, викладання малюка на живіт матері у пологовій залі, тобто контакт «шкіра до шкіри» протягом не менше 60 хвилин.

Раннє прикладання новонародженого до грудей матері відразу після народження, контакт «шкіра до шкіри» сприяють:

більш тривалій і успішній лактації у матері;

заселенню організму новонародженого материнськими біфідо— і лактобактеріями, що визначатиме фізіологічне становлення мікрофлори та імунітету у дитини;

формуванню почуття прив'язаності матері до дитини;

формуванню почуття захищеності у новонародженої дитини.

Дуже важливо, щоб новонароджений малюк отримав все молозиво до єдиної краплі, що можливо тільки за умов спільного перебування матері і дитини з моменту народження, частому прикладанні до грудей, виключ­но грудному вигодовуванні без догодовування молочними сумішами у пологовому будинку в перші дні життя.

З грудним молоком дитина отримує так звану ендокринну дотацію гормонів щитовидної залози — ти­реоїдину дотацію, що також сприяє фізіологічному розвитку і дозріванню ЦНС, легенів, імунітету, особ­ливо у передчасно народжених дітей.

Тирео'щні гормони грудного молока забезпечують профілактику анемії у дітей грудного віку.

Переваги грудного молока:

молоко містить поживні речовини, необхідні дитині;

воно легко засвоюється і ефективно використовується організмом немовляти;

захищає від інфекції, сприяє фізіологічному становленню імунітету у новонароджених та дітей першого року життя;

сприяє формуванню фізіологічної мікробної колонізації організму немовляти, тоді як альфа-лактоза, яка міститься у коров'ячому молоці, стимулює ріст грамнегативної флори, що веде до дефіциту біфідо-бактерій, розвитку в подальшому дисбіозу кишечника.

Переваги грудного вигодовування:

воно дешевше, ніж штучні суміші;

забезпечує тісний психоемоційний зв'язок матері і дитини;

допомагає гармонійному розвитку дитини;

запобігає небажаній вагітності;

охороняє здоров'я матері.

1. Харчова цінність грудного молока.

Молоко матері — найкраща їжа для її немовляти. Воно ідеально пристосовано до всіх особливостей трав­лення і обміну речовин новонародженої дитини. Білковий, жировий, вуглеводний компоненти жіночого молока, вітаміни, мінеральні речовини - індивідуальні для кожної дитини, а деякі речовини, що входять до складу молока, є незамінними для фізіологічного росту і розвитку немовляти.

2.Захисна роль грудного молока.

Забезпечується вмістом у жіночому молоці і молозиві ряду специфічних і неспецифічних протиінфек-ційних факторів.

Важлива роль грудного молока у профілактиці харчової алергії.

Грудне молоко містить цитокіни — біологічні медіатори імунної відповіді, які необхідні для фізіологічного становлення імунітету у немовлят. Найважливіші цитокіни:

Фактор некрозу пухлин — TNFL.

Інтерлейкіни — IL.

Гранулоцит—колоній стимулюючий фактор - GCSF.

Гранулоцит-макрофаг—колоній стимулюючий фактор — GMCF.

3. Регуляторна роль грудного молока пов'язана з наявністю в ньому різних гормонів:

гіпоталамічних рілізинг—гормонів;

гіпофізарних;

тіреоїдних;

стероїдних;

гормонів підшлункової залози;

простагландинів;

ферментів (пепсину трипсину, ліпази, амілази та ін.);

факторів росту (епідермального, інсуліноподібного, нейроростового).

Ці речовини забезпечують:

•поступовий перехід від амніотрофного до лактотрофного живлення дитини;

• сприяють дозріванню, в першу чергу, травного тракту дитини;

• запобігають перевантаженню гіпоталамо—гіпофізарної системи новонародженого;

• регулюють процеси асиміляції і синтезу білка.

4. Психоемоційна єдність.

Природне вигодовування відіграє важливу роль у процесах психоемоційних відносин матері та дити­ни. Сьогодні саме годування грудьми розглядається як могутній емоційний стимул у процесі станов­лення психічних функцій дитини. Встановлено, що під час годування грудьми між матір'ю і дитинок встановлюється особлива близькість, яка зберігається на довгі роки, а за деякими даними — на все життя.

Новонароджена дитина має чути мову матері та батька. Це сприяє покращенню психоемоційного розвитку дитини, формуванню почуття прив'язаності та єдності дитини та батьків. Те, що дитина з перших годин життя чує голос матері, сприяє також формуванню мови у немовляти в подальшому.

Отже, для повноцінного розвитку дитини вигодовування грудним молоком та тісний необмежениі контакт з матір'ю має надзвичайно важливе значення:

це найбільш фізіологічне харчування;

звичні запахи і смаки;

тілесний комфорт;

почуття безпеки;

джерело їжі і життя;

налагодження всіх життєво важливих функцій організму;

становлення і розвиток імунної, нервової та ендокринної систем.

5. Віддалений вплив грудного молока на здоров'я матері і дитини.

Сучасними науковими дослідженнями доведено, що ризик розвитку в майбутньому:

ожиріння,

атеросклерозу,

цукрового діабету,

хронічних захворювань органів травлення,

стоматологічних проблем значно нижчий, ніж у дітей, які вигодовувались штучно.

6. Вплив годування грудьми на здоров'я матері.

Годування грудьми має важливі переваги для здоров'я матері. Природне вигодовування сприяє перебігу післяпологового періоду:

зменшує ризик кровотеч;

зменшує ризик анемії;

профілактика гнійно—септичних захворювань;

профілактика маститу.

Грудне вигодовування — надійний фізіологічний метод запобігання незапланованої вагітності протя­гом перших 6 місяців після пологів, коли жінка годує немовля виключно грудьми. Грудне вигодовування сприяє профілактиці:

мастопатій;

пухлин молочної залози;

онкологічних захворювань матки і яєчників у майбутньому.

Годування грудьми є фізіологічним етапом репродуктивного циклу, який формують такі попередні ета­пи як:

дозрівання статевих клітин,

запліднення,

розвиток вагітності,

пологи.

7. Переваги грудного годування для родини.

Грудне вигодовування має також суттєві економічні переваги для всієї сім'ї, оскільки:

економить сімейний бюджет не тільки на купівлі молочних сумішей, а також ліків для дитини, ри зик захворіти у якої набагато вищий при годуванні молочними сумішами.

напевно, найбільшою перевагою грудного вигодовування є формування почуття взаєморозуміння любові і прив'язаності матері і дитини, здоров'я дитини і її життєвий успіх. Згідно з даними Амери ганської академії педіатрії, діти, які годувались грудьми матері, більш легко встановлюють контакти з оточуючими, мають більш високий індекс інтелектуального розвитку, що сприяє життєвому успіху