Розділ І
ПЕРЕВАГИ ПРИРОДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ
Згідно даних ВООЗ прийнята наступна термінологія по відношенню до ПрВ:
1. «Виключене ГрВ» — вигодовування тільки грудним молоком з моменту народження як безпосередньо з грудей, так і зцідженим молоком. Використовуються тільки лікувальні форми вітамінів та мінеральних солей (за показаннями).
2. «Переважне ГрВ» — те ж саме, але можливо використання води, фруктового соку, а також густого прикорму не більше ніж 30 мл на добу (за рахунок овочевого або фруктового пюре).
3. «Доповнене» вигодовування — жіноче молоко плюс адаптовані молочні суміші більш ніж 100 мл регулярно або густі прикорми більше 30 г регулярно, або паралельне їх використання. (Відповідає змішаному вигодовуванню або грудному з прикормом).
4. «Вигодовування із пляшки» — визначає тільки техніку годування з пляшечки через соску будь-якою харчовою сумішшю або зцідженим грудним молоком.
5. Штучне вигодовування — харчування з пляшечки замінниками жіночого молока, незалежно від наявності або відсутності прикорму.
Природне вигодовування - єдиний спосіб годування дитини, який має унікальний біологічний вплив на її здоров'я. Протягом перших 5—6 місяців природне вигодовування практично повністю забезпечує дитину харчовими і біологічно активними речовинами.
Вигодовування своїх дітей грудьми — національна традиція в Україні. Вітчизняна школа педіатрів традиційно розглядала грудне вигодовування як єдиний фізіологічний вид вигодовування, який забезпечує повноцінний розвиток і здоров'я дитячого організму. Жодна, навіть найкраща молочна суміш для годування немовлят, не є абсолютно повноцінним замінником грудного молока. Між дитиною і матір'ю не повинна стояти пляшечка з молочною сумішшю і соскою.
Немовля повинно вигодовуватися грудьми матері, іак закладено природою і так повинно бути, якщо нація хоче зберегти репродуктивне і психоемоційне здоров 'я та мати перспективи для розвитку, а кожна конкретна сім'я хоче виростити здорову дитину.
Грудне вигодовування незамінне для забезпечення повноцінного розвитку і росту дитини. Абсолютно унікальне значення мають імунобіологічні протиінфекційні властивості грудного молока. Так, грудне молоко містить імунобіологічні фактори, які сприяють формуванню імунного захисту организму дитини, захищають грудну дитину від інфекційних захворювань.
Діти, яких вигодувала мати грудьми, значно рідше мають:
• алергічні захворювання;
• хвороби органів дихання;
• шлунково—кишкового тракту — панкреатит, холецистит;
• інфекційні кишкові захворювання;
• цукровий діабет;
• зайву вагу тіла ;
У таких дітей набагато рідше буває діарея, пневмонія, бронхіальна астма, ексудативний діатез, цукровий діабет.
Грудне вигодовування має неперевершений позитивний вплив на формування нервової системи. Так, поліненасичені жирні кислоти, які містяться у грудному молоці, розглядаються як «прискорювач» дозрівання і розвитку центральної нервової системи, особливо у дітей, які народились передчасно.
Чому так важливо раннє прикладання дитини до грудей матері, контакт «шкіра до шкіри» після народження і спільне цілодобове перебування з матір'ю у пологовому будинку?
Стрес, який дитина переносить під час народження, незрівняний по силі ні з однією стресовою дією у наступні роки життя. Тому перше, що дитина повинна відчути і побачити у цьому новому для неї і незнайомому світі, має бути материнське тепло, обличчя і голос матері, в утробі якої вона жила і розвивалася 9 місяців або 280—286 днів.
Почуття комфорту і захищеності у дитини з перших хвилин життя може формувати тільки контакт з матір'ю, прикладання до грудей відразу після народження, у перші 30 хвилин життя, викладання малюка на живіт матері у пологовій залі, тобто контакт «шкіра до шкіри» протягом не менше 60 хвилин.
Раннє прикладання новонародженого до грудей матері відразу після народження, контакт «шкіра до шкіри» сприяють:
• більш тривалій і успішній лактації у матері;
• заселенню організму новонародженого материнськими біфідо— і лактобактеріями, що визначатиме фізіологічне становлення мікрофлори та імунітету у дитини;
• формуванню почуття прив'язаності матері до дитини;
• формуванню почуття захищеності у новонародженої дитини.
Дуже важливо, щоб новонароджений малюк отримав все молозиво до єдиної краплі, що можливо тільки за умов спільного перебування матері і дитини з моменту народження, частому прикладанні до грудей, виключно грудному вигодовуванні без догодовування молочними сумішами у пологовому будинку в перші дні життя.
З грудним молоком дитина отримує так звану ендокринну дотацію гормонів щитовидної залози — тиреоїдину дотацію, що також сприяє фізіологічному розвитку і дозріванню ЦНС, легенів, імунітету, особливо у передчасно народжених дітей.
Тирео'щні гормони грудного молока забезпечують профілактику анемії у дітей грудного віку.
Переваги грудного молока:
• молоко містить поживні речовини, необхідні дитині;
• воно легко засвоюється і ефективно використовується організмом немовляти;
• захищає від інфекції, сприяє фізіологічному становленню імунітету у новонароджених та дітей першого року життя;
• сприяє формуванню фізіологічної мікробної колонізації організму немовляти, тоді як альфа-лактоза, яка міститься у коров'ячому молоці, стимулює ріст грамнегативної флори, що веде до дефіциту біфідо-бактерій, розвитку в подальшому дисбіозу кишечника.
Переваги грудного вигодовування:
• воно дешевше, ніж штучні суміші;
• забезпечує тісний психоемоційний зв'язок матері і дитини;
• допомагає гармонійному розвитку дитини;
• запобігає небажаній вагітності;
• охороняє здоров'я матері.
1. Харчова цінність грудного молока.
Молоко матері — найкраща їжа для її немовляти. Воно ідеально пристосовано до всіх особливостей травлення і обміну речовин новонародженої дитини. Білковий, жировий, вуглеводний компоненти жіночого молока, вітаміни, мінеральні речовини - індивідуальні для кожної дитини, а деякі речовини, що входять до складу молока, є незамінними для фізіологічного росту і розвитку немовляти.
2.Захисна роль грудного молока.
Забезпечується вмістом у жіночому молоці і молозиві ряду специфічних і неспецифічних протиінфек-ційних факторів.
Важлива роль грудного молока у профілактиці харчової алергії.
Грудне молоко містить цитокіни — біологічні медіатори імунної відповіді, які необхідні для фізіологічного становлення імунітету у немовлят. Найважливіші цитокіни:
• Фактор некрозу пухлин — TNF—L.
• Інтерлейкіни — IL.
• Гранулоцит—колоній стимулюючий фактор - GCSF.
• Гранулоцит-макрофаг—колоній стимулюючий фактор — GMCF.
3. Регуляторна роль грудного молока пов'язана з наявністю в ньому різних гормонів:
• гіпоталамічних рілізинг—гормонів;
• гіпофізарних;
• тіреоїдних;
• стероїдних;
• гормонів підшлункової залози;
• простагландинів;
• ферментів (пепсину трипсину, ліпази, амілази та ін.);
• факторів росту (епідермального, інсуліноподібного, нейроростового).
Ці речовини забезпечують:
•поступовий перехід від амніотрофного до лактотрофного живлення дитини;
• сприяють дозріванню, в першу чергу, травного тракту дитини;
• запобігають перевантаженню гіпоталамо—гіпофізарної системи новонародженого;
• регулюють процеси асиміляції і синтезу білка.
4. Психоемоційна єдність.
• Природне вигодовування відіграє важливу роль у процесах психоемоційних відносин матері та дитини. Сьогодні саме годування грудьми розглядається як могутній емоційний стимул у процесі становлення психічних функцій дитини. Встановлено, що під час годування грудьми між матір'ю і дитинок встановлюється особлива близькість, яка зберігається на довгі роки, а за деякими даними — на все життя.
• Новонароджена дитина має чути мову матері та батька. Це сприяє покращенню психоемоційного розвитку дитини, формуванню почуття прив'язаності та єдності дитини та батьків. Те, що дитина з перших годин життя чує голос матері, сприяє також формуванню мови у немовляти в подальшому.
Отже, для повноцінного розвитку дитини вигодовування грудним молоком та тісний необмежениі контакт з матір'ю має надзвичайно важливе значення:
• це найбільш фізіологічне харчування;
• звичні запахи і смаки;
• тілесний комфорт;
• почуття безпеки;
• джерело їжі і життя;
• налагодження всіх життєво важливих функцій організму;
• становлення і розвиток імунної, нервової та ендокринної систем.
5. Віддалений вплив грудного молока на здоров'я матері і дитини.
Сучасними науковими дослідженнями доведено, що ризик розвитку в майбутньому:
• ожиріння,
• атеросклерозу,
• цукрового діабету,
• хронічних захворювань органів травлення,
• стоматологічних проблем значно нижчий, ніж у дітей, які вигодовувались штучно.
6. Вплив годування грудьми на здоров'я матері.
Годування грудьми має важливі переваги для здоров'я матері. Природне вигодовування сприяє перебігу післяпологового періоду:
• зменшує ризик кровотеч;
• зменшує ризик анемії;
• профілактика гнійно—септичних захворювань;
• профілактика маститу.
Грудне вигодовування — надійний фізіологічний метод запобігання незапланованої вагітності протягом перших 6 місяців після пологів, коли жінка годує немовля виключно грудьми. Грудне вигодовування сприяє профілактиці:
• мастопатій;
• пухлин молочної залози;
• онкологічних захворювань матки і яєчників у майбутньому.
Годування грудьми є фізіологічним етапом репродуктивного циклу, який формують такі попередні етапи як:
• дозрівання статевих клітин,
• запліднення,
• розвиток вагітності,
• пологи.
7. Переваги грудного годування для родини.
Грудне вигодовування має також суттєві економічні переваги для всієї сім'ї, оскільки:
• економить сімейний бюджет не тільки на купівлі молочних сумішей, а також ліків для дитини, ри зик захворіти у якої набагато вищий при годуванні молочними сумішами.
• напевно, найбільшою перевагою грудного вигодовування є формування почуття взаєморозуміння любові і прив'язаності матері і дитини, здоров'я дитини і її життєвий успіх. Згідно з даними Амери ганської академії педіатрії, діти, які годувались грудьми матері, більш легко встановлюють контакти з оточуючими, мають більш високий індекс інтелектуального розвитку, що сприяє життєвому успіху