Розділ II
ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ І ПІДТРИМКИ ТРИВАЛОЇ, СТІЙКОЇ ЛАКТАЦІЇ
ГрВ являє собою трансформацію системи «мати-плацента-плід» в її постна-тальний аналог«мати-молочна залоза-нативне молоко-дитина». Конструкція системи змінюється (замість пуповини — сосок і захват його губами дитини), та зберігається її суть — високий ступінь взаємозв'язку дитини і материнського організму [1].
Як же побудована і регулюється ця складна система?
Будова молочної залози
У жінок молочні залози розташовані симетрично з обох боків від грудини між III і IV-VII ребрами, індивідуально відрізняються за величиною, масою, формою. Паренхима молочної залози має структуру альвеолярно-дольчатих комплексів, які занурені у сполучнотканинну строму і оточені густою сіткою міоепітеліальних елементів, кровоносних і лімфатичних судин, нервових рецепторів. Морфофункціональною одиницею залози є альвеоли (мал. 1).
Вони мають форму пухирців або мішечків, їх стінки вистлані одним шаром клітин локтоцитів, в яких і відбувається синтез елементів молока (мал. 1а). Лактоцити своїми апікальними полюсами звернені в порожнину альвеол. Кожна альвеола оточена сіткою міоепітеліальних клітин (мал. 1 б), які мають властивість скорочуватись. До лактоцитів тісно прилягають кровоносні капіляри і нервові закінчення. Альвеоли, звужуючись, переходять в тонкий проток. 150—200 альвеол поєднані в дольки із загальним протоком більшого калібру. Дольки створюють долі (всього їх 15—20) з широкими виводними протоками, які дещо не доходячи до соска в зоні під навколососковим кружечком (ареолою) утворюють невеликі молочні синуси (мал. 2).
Вони являють собою порожнини для тимчасового депонування молока і разом із крупними молочними протоками утворюють єдину систему виведення його із залози.
І сосок, і ареола мають величезну кількість нервових рецепторів, що має надзвичайно велике значення для формування рефлексів, відповідальних за утворення і виведення молока. Ареола вміщує також особливі, так звані, залози Монтгомері, які виділяють секрет з пом'якшуючими і дезінфекційними властивостями [15,17].
Регуляція лактації
Регуляція лактації (основні фактори, які визначають нормальне становлення і розвиток лактації)
Лактація (lactatio) — виділення молока молочною залозою. Повний цикл лактації включає мамогенез (розвиток залози), лактогенез (виникнення секреції молока після пологів) і лактопоез (розвиток і підтримка виділення молока). Процес лактації, який має фази продукції і виведення молока знаходиться під контролем складного регуляторного механізму, в якому приймають участь нервова система, різні гормони, медіатори. Почавши свій розвиток ще в антенатальному періоді, молочна залоза досягає морфологічної зрілості під час вагітності. Розвиток активної форми лобуло-альвеолярного апарату, спроможного синтезувати компоненти молока, регулюється перш за все статевими гормонами (естрогенами, прогестероном, а також плацентарним лактогеном і пролактином). Останній синтезується при вагітності в гіпофізі матері і плода, плаценті. Саме тому для підготовки до майбутньої лактації велике значення має стан функції фетоплацентарного комплексу під час вагітності [18].
В гормональній регуляції лактогенезу-лактопоезу провідне значення належить гормону гіпофізу пролактину. Це ключовий гормон лактації. Основна функція пролактину — забезпечення базисних довготривалих механізмів лакто-поезу. Продукція пролактину гіпофізом визначається перш за все нервово-рефлекторними механізмами — подразненням області соска і ареоли активним смоктанням дитини.
Жоден ендокринний механізм регуляції, жодна секреторна функція людини не знаходяться в такому ступені залежності від тактильно-механічного подразнення певних периферичних рецепторів (соска і ареоли), як функція лактопоезу [1].
Пролактиновий рефлекс
1. Виникає при смоктанні, має свій критичний період формування і адекватно формується тільки в тих випадках, коли застосовується раннє прикладання новонародженого до грудей матері (мал. 3). З другого боку, інтенсивність смоктального рефлексу у дитини також найбільш виражена в першу годину після пологів [19].
2. Другим надзвичайно важливим чинником для формування і закріплення лактаційного нейро-гормонального рефлексу є активність і сила смоктання, достатня частота прикладання, яка визначається індивідуальним запитом дитини і ступенем його насиченості [20].
Крім того, існує прямий зв'язок між обсягом молочної продукції і тим запитом на молоко, який відбувається при смоктанні. Відсутність такого запиту швидко приводить до зворотнього розвитку невикористаної молочної залози [21].
Безпосереднім гуморальним регулятором викиду пролактину вважаються гіпоталамічні релізінг-гормони: пролактостатин і пролактоліберін.
Окситоциновий рефлекс
Другим надзвичайно важливим нейрогормональним механізмом лактопоезу є рефлекс виведення молока, або окситоциновий рефлекс (мал. 4). Пусковою ланкою його також є подразнення області соска і ареоли при активному смоктанні. Виведення молока відбувається у дві фази. Перша триває 60 сек., пов'язана з передачею імпульсів від нервових закінчень ареоли і соска до центральної нервової системи і зворотньо до молочної залози. При цьому сфінктер соска розслаблюється і скорочуються гладкі м'язи крупних протоків, що сприяє виведенню з них молока. В другій фазі (триває 1 —4 хвилини) важливу роль відіграє гормон окситоцин, який викликає скорочення міоепітеліальних клітин і виведення молока із альвеол і дрібних протоків. Треба відзначити, що саме ця порція молока («заднє або пізнє молоко») значно багатша на жири і інші компоненти, ніж перша порція («переднє або раннє молоко»), котра багатша на білки. Таким чимном, як «переднє» так і «заднє» грудне молоко має важливе значення для немовлят [22].
Принциповою особливістю рефлексу виведення молока (ок-ситоцинового) є участь вищих відділів центральної нервової системи і кори головного мозку (мал. 5). Саме тому витікає можливість формування умовних рефлексів, а також добре відома у широкій медичній практиці психогенна залежність і ранимість цього рефлексу [І].
Психологічний стрес, хвилювання, страх, неуважне, грубе відношення медичного персоналу до матері, яка годує, можуть приводити до повного (але тимчасового) виключення рефлексу молоковиведення і, навпаки, радість, спокій матері, спілкування з дитиною можуть бути сигналом для його реалізації і закріплення. До кінця 1-го тижня після пологів відбувається остаточне закріплення рефлексу виведення молока. Кількість грудного молока поступово збільшується, досягаючи максимального об'єму до 8—9 тижня (приблизно 1000-1500мл)[17].
Таким чином, для запуску, становлення і розвитку стійкої і тривалої лактації необхідні наступні умови:
- Передлактаційна підготовка молочної залози, яка визначається, в першу чергу, станом фето-плацентарної системи вагітної жінки.
- Раннє прикладання новонародженого до грудей матері (в перші 30—60 хвилин після пологів).
- Активне, інтенсивне, часте смоктання грудей за вимогою дитини.
- Регулярне спорожнювання молочної залози.
- Забезпечення правильної техніки прикладання новонародженого до грудей матері.
- Позитивний емоційний стан матері при годуванні грудьми.
Цілком очевидно, що виконання цих умов можливо тільки при веденні лактації і грудного вигодовування у відповідності до сучасних рекомендацій, які передбачають використання системи спільного перебування матері і дитини в пологових стаціонарах з обов'язковою підтримкою з боку підготовленого медичного персоналу.
Що ж відбувається, якщо ці умови не виконуються? Лактація все одно виникає, тому що вміст пролактину в крові після пологів підвищений на протязі 25—40 днів. Таким чином, адекватність терміну, частоти і техніки прикладання дитини до грудей реально впливають на стан лактації жінки, починаючи з середини 2-го місяця після пологів, що ми і бачимо в медичній практиці. Саме в цей період у більшості жінок має місце недостатня кількість молока, що призводить до використання адоптованих сумішей. Як бачимо, саме в перші години і дні після пологів, саме ятрогенні чинники організації годування новонародженого визначають долю його ПрВ в подальшому і в цілому.